In Vitro – Veress Gábor Hunor a kiállító


  • 2021-01-29 12:49:50Január 22-én nyílt meg Ctrl Esc címmel a marosvásárhelyi Camera K’Arte új kiállítása. A kis kiállítótér kirakatablaka elé helyezett műtárgy egy számítógép billen-tyűzetének sokszorosan felnagyított vezérlőgombja. A Ctrl Esc kombináció, illetve billentyűparancs feliratot viseli. A fiatal marosvásárhelyi szobrásznemzedék igen aktív képviselője, Veress Gábor Hunor ezzel nyilván nem a számítástechnikába akarja beágyazni magát, a konceptuális művészet oldaláról közelíti meg a lényeget.

Az IN VITRO kiállítássorozat, a K’Arte Egyesület projektje a Művelődési Minisztérium által támogatott FORMA 2 projekt része. Három tárlatot ölel fel, a mostanit, a Simion Moldovanét, illetve az Oproiu Nicolette által felvállaltat. Mindhárom az énkeresésről szól, s a művek különböző generációk gondolkodásmódját tükrözve közelítenek az identitás, a hovatartozás, közösség és idő kérdéséhez. Kortárs és közérdekű témákat érintve a hely, a művész és a közösség szubjektív korképét rajzolják meg – olvasható az egyesület közlemé- nyében. A projekt főpartnere a 3g HUB.

 Ctrl Esc


A művészi kérdésfelvetés így hangzik: „Tudja valaki, hogyan kell ebből kimászni? Ebből a világméretű escape-roomból. De ha sikerül, az azt jelenti, hogy minden a régi lesz? Visszatérjünk a normálishoz, vagy kezdjük újra? A teljes képernyőt kitölti a probléma, mi pedig kétségbeesetten keressük a varázslatos billentyűt, amely visszaadja a régi életünket, legyen az fényes vagy nyomorult.”

A hatalmas billentyű ott van az ablakban. Van, aki megbámulja, mások közönyösen mennek el mellette. A projektbe bekapcsolódott művészeket bizonyára a felvetett kérdések élénken foglalkoztatják, alkotói kihívásként töprengenek rajtuk, és próbálnak válaszokat találni, sugallni. Ki-ki a maga módján. A nagyközönség alighanem eléggé tájékozatlan az ilyen kérdésfelvetésekben, különösebb nyitottságot sem mutat a vizualitás ilyenszerű vetülete iránt. De úgy látszik, a K’Arte eléggé kitartóan igyekszik népszerűsíteni az elképzeléseit, szükség is van a kitartásra. Az In Vitro sorozat bizonyára folytatódik. Persze ha belegondolunk, a megnevezés maga sem egyértelmű. Van olyan szótár, amelyben 13-féle jelentést határoznak meg e kifejezésre. A beavatatlan néző lehet, hogy eltájolódik, tanácstalan, nem tudja, hogy az egészet hova tegye. Vajon némileg több eligazításra lenne szüksége, hogy a kísérlet, a szellemi megtermékenyülés célba találjon? Sok a kérdés. De éppen ez, a kérdésfelvetés a művészet egyik célja. Az alkotó embereké különösképpen az.

Cseh Ilona: Téli minimál