Jubilál az Incitato…

… és megy tovább. Akkor sem zárta be kapuit a művésztelep, amikor létrehozója, lehetetlent nem ismerő működtetője, Tóth Ferenc mérnök hirtelen elhunyt.

Ünneplő táborozók a zárótárlat megnyitóján


… és megy tovább. Akkor sem zárta be kapuit a művésztelep, amikor létrehozója, lehetetlent nem ismerő működtetője, Tóth Ferenc mérnök hirtelen elhunyt. Özvegye és lányai folytatták azt, amit ő elkezdett, és a ló, lovas tematikára szakosodott háromszéki alkotótábor nyárról nyárra várta, fogadta a képzőművészeket itthonról és külföldről, ők meg jöttek csillapíthatatlan alkotókedvvel, hiszen a táj varázslatos, a vendéglátás feledhetetlen, a társaság hangulatos, az ihletforrás pedig – ember és hűséges négylábú társa, a számtalan jelképpel felruházott ló – kiapadhatatlan. Ekképpen az idei táborozás már a XX. volt. Akárcsak az előző években, a táborhelyet Bálványosfürdő és Katrosa adta, a zárókiállítást a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum látja vendégül. Az 1993-ban útjára indított alkotótábor az idén június 29. és július 14. között 27 művészt fogadott, az alkotásaikat bemutató ünnepi tárlat július 15-én nyílt meg.

Amint Tóth Ildikó, a művésztelep szervezője elmondta, nem hiányoztak a tábor törzstagjai, és csatlakoztak hozzájuk újak is. Idősebbek és fiatalok nagy kedvvel és egyetértésben dolgoztak, derűs, emlékezetes két hetet töltöttek együtt. Ezúttal az Álomló, a Mennyei ló és lovas gondolatkörre bízták az alkotó fantázia megmozgatását. Az eredmény minden eddigi táborozás közül most tükröződik a legszebb, legszínvonalasabb tárlatanyagban. Ezt a megnyitón beszélő Vincze László grafikus, a tábor idei művészeti vezetője is kijelentette. Igaz, évente az a jelenlevők benyomása, hogy éppen a legjobb tárlatot látják a sorozatban. De a mostani szakméltató, a brassói művészettörténész, Bálint Ágnes is megerősítette, valóban nívós munkáknak örülhet a művésztelep csapata és a művészetkedvelő közönség. Az Álomló magas mércét állított a művészek elé, hitvallásszerű alkotásokra késztette őket. Ezt festők, grafikusok, szobrászok egyaránt elismerték. Miholcsa József szobrászművész, aki éveken át vezette a művésztelepet, telefonbeszélgetésünk során ugyancsak hangsúlyozta ezt. Ő egyébként ismét elégtétellel mondhatta el: otthon, Marossárpatakon alkotói pályája újabb fontos eseményének örülhet, nemrég befejezett Szent László-szobrát ezen a szombat délelőttön avatják a fejedelmi szoborparkban. Vincze László a magyarországi Sárándról érkezett Bálványosra, valószínűleg az ő biztatására fogadhattak több debreceni alkotót, Csorján Melittát, Gonda Zoltánt, Győri Lászlót, László Ákost. Ürmös Péter Budapestet képviselte. Marosvásárhelyről Sajgó Ilona és Gergely Erika részvételét jelezték a vendéglátók. A többiek a környék, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Brassó, Csíkszereda, Négyfalu /Szecseleváros/ alkotóművészei. Műveiket augusztus 19-ig lehet Kézdivásárhelyen megtekinteni. Utóbb Kovásznára és Debrecenbe is elviszik a jubileumi gyűjteményt.