Kicsit másként, de lüktet a Pulzus Székelyudvarhelyen

Habár a tavasz óta betervezett minden programjuk elmaradt, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumnak végül sikerült megrendeznie a Pulzust: a kilenc éve Berze Imre szobrászművész által életre hívott székelyudvarhelyi művésztelep a járványügyi előírásoknak megfelelően, kissé másként zajlik majd, de esszenciájában változatlan.

Kicsit msknt de lktet a Pulzus Szkelyudvarhelyen

Kicsit másként, de lüktet a Pulzus Székelyudvarhelyen • Fotó: Erdély Bálint Előd
A járvány miatti korlátozások a szervezőket is nehéz feladat elé állította: a székelyudvarhelyi művésztelep egyik jellegzetessége ugyanis a nemzetközi jellege volt, így az elmúlt közel egy évtizedben nemcsak az anyaországból, hanem igen távoli vidékekről is érkeztek részvevők. Idén a határainkon túli meghívottak nem tudtak eleget tenni a felkérésnek. A művésztelep hagyományos helyszíne – a Spanyár-ház udvara – teljesen alkalmas terepnek bizonyul ahhoz, hogy a kis létszámú csoport zavartalanul alkothasson. A Haáz Rezső Múzeum számára kiemelten fontos a rendezvény folytonosságának a biztosítása, tudtuk meg, nem utolsósorban azért is, mert a művésztelepen született alkotásokból egy-egy a Képtár gyűjteményébe kerül, ezáltal évről évre újabb értékes kortársalkotásokkal gyarapszik a közgyűjtemény.

• Fotó: Erdély Bálint Előd

A résztvevők hétfőn estére mind megérkeztek, az előkészítő munka kedden már zajlott a Spanyár-ház udvarán, mondta el lapunknak Miklós Zoltán múzeumigazgató. Ezúttal Benedek Levente képzőművész (Székelyudvarhely), Dobribán Melinda textilművész (Kolozsvár/Gyergyószentmiklós), Lőrincz Gyula grafikus (Kolozsvár), Makkai István szobrászművész (Marosvásárhely), Péter Alpár képzőművész (Sepsiszentgyörgy), Remus Irimescu szobrászművész (Temesvár), Zsigmond Adél textilművész (Csíkszereda), Öllerer Áron Viktor képzőművész (Székelyudvarhely), Kányádi Iréne művészettörténész (Nagyvárad) és a házigazda, Berze Imre a tábor résztvevői. A Pulzust hagyományosan az ott készült alkotásokból rendezett kiállítás zárta a Képtárban, erre azonban idén nincsen lehetőség, így a záró tárlatot a Spanyár-házban rendezik be. „Ezúttal arra kértük az alkotókat: a távolságtartási szabályokat figyelembe véve, mindenki egy kis zugban rendezze be az elkészült alkotásokat. Úgy gondoljuk és reméljük, hogy ez a furcsa helyzet akár egyedi, érdekes megoldásokat, ötleteket is szülhet” – magyarázta Miklós Zoltán. A rendhagyó táborzáró kiállítás július 29-én 18 órától lesz.

• Fotó: Erdély Bálint Előd

Kovács Eszter