Műfajok párbeszéde a Barabás Miklós Galériában


Bordy Margit Kolozsi Simona Kolozsi Tibor s Nmeth Jlia a megnyitn - SEBESI BORKAMAGYARNAPOKRO Bordy Margit, Kolozsi Simona, Kolozsi Tibor és Németh Júlia a megnyitón - SEBESI BORÓKA/MAGYARNAPOK.RO
A gazdag képzőművészeti kínálat, az azonos időpontban zajló kiállításmegnyitók ellenére is sokan voltak kíváncsiak a Barabás Miklós Céh Műfajok párbeszéde címen meghirdetett rendezvényére. A Farkas utca 27. szám alatti székház galériájában kedden délután megnyílt tárlaton öt különböző műfajban tevékenykedő, de hasonló művészi beállítottságú alkotó jelentkezett munkáival. Tosa Szilágyi Katalin a festészet, Bordy Margit a pasztell, Kolozsi Tibor a szobrászat, Kolozsi Simona a kerámia, Csata Hermina pedig a textil nyelvén közvetített emocionálisan fűszerezett művészi üzenetet, vallott a világról és önmagáról.

A megnyitó közönségét a BMC elnöke, Kolozsi Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész köszöntötte, majd Németh Júlia műkritikus méltatta a kiállítást. Szerinte a tárlat sajátos installációként is értelmezhető, amely egymás melletti, párhuzamos narratívák létrejöttét eredményezi. Olyan olvasatokét, amelyeknek mozaikkockái hol valóságelemeket mitizálnak, hol pedig mitikus, biblikus tematikát telítenek valóságelemekkel. Majd külön-külön elemezte a kiállítók munkáit, azok összhangjára hívta fel a figyelmet, és a Barabás Miklós Céh egykori elnökét, Jakobovits Miklóst idézve hangsúlyozta, hogy a művészeti műfajok közt nincs értékrendbeli különbség. Így hát a műfajok jelenlegi párbeszéde kiegyensúlyozottnak tűnik – vélte. A párhuzamos olvasatok mentén rendeződő munkák pedig csak erősíthetik egymást.
A műfajok párbeszéde című tárlat augusztus 29-ig tekinthető meg hétfőn, csütörtökön és pénteken 11-13 óra között.A galéria következő kiállítója Muhi Sándor szatmári grafikusművész. Az élet szép című kiállítása szeptember 4-én du.5 órakor nyílik meg – közölte a jelenlévőkkel a tárlat méltatója.