Máshol ügyesebbek

Mondjuk, Hargita megyében. Persze, nekik könnyebb, de azért… És ide tegye hozzá a maga véleményét, gondolatait minden kedves olvasó. A lényeg, hogy Marosvásárhelyen még mindig késik a Bethlen Gábor-szobor felállítása, noha a mű már több mint egy éve várja az avatást. A leendő szobor talapzatát is elkezdték építeni a főtéren, igaz, takarásban, nehogy észrevegye valaki. Nem folytatom, ez a morgolódás csak felvezetője annak, hogy bezzeg! A szomszédos megyében két emlékművet is felavattak ünnepélyesen szeptember 8-án. Az egyiket Lövétén, a másikat Zetelakán.

Lövétén a 40 éve elhunyt püspök, Márton Áron mellszobra került a római katolikus templom mellé a Kisboldogasszony-napi templombúcsún. A bronzszobor Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész alkotása. Lázár István öntőmester ajándékozta szülőfalujának. A művet a 85 éves művész öt esztendeje mintázta meg a bucsini Vadárvácska alkotótáborban. Pár évre rá bronzban is kiöntötték, és tavaly Gyergyóalfaluban, illetve Marosszentgyörgyön szentelték fel. A székelyudvarhelyi bronzöntő községe számára készítette el az új ércváltozatot.

Zetelakán bronzplakettet és márvány emléktáblát helyeztek el. A község művész szülötte, a 2008-ban elhunyt Tornay Endre András szobrász emléke, életműve előtt tisztelegnek ilyenképpen. Az alkotó a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban kezdte a tanulmányait, majd felsőfokú művészeti diplomáját Kolozsváron szerezte meg. 1976-ban Magyarországra telepedett át, Kőszegen teljesítette ki alkotóművészetét. Az emléktábla a Tornay egykori kollégája, Bocskay Vince alkotta bronzplakettel együtt a község által felújított szülői ház falára került. A bensőséges avatóünnepségen jelen volt a megidézett alkotó több szobrászbarátja, akik a kezdeményezés támogatói voltak. A Sánta Csaba készítette fotón (balról) Berze Imre, Vinczeffy László, Bocskay Vince és Vargha Mihály.