Maradandó értékek – kiállítás a BMC Galériában

Hagyománnyá érett már a Barabás Miklós Céh rendszeres havi kiállítás-sorozata, mindannyian tudjuk, hogy „ha hétfő, akkor Barabás Miklós Céh”, és minden hónap első hétfője olyan alkalom, amely a közönséggel és egymással való meghitt találkozásra ad lehetőséget – fogalmazott Németh Júlia műkritikus, a BMC alelnöke.

Az elmúlt hétfő este több szempontból is különleges alkalom volt: jelen lehetett a megnyitón a BMC elnöke, Jakobovits Miklós, akinek egyéni tárlata látogatható a Művészeti Múzeumban, a nagy érdeklődésre való tekintettel még egy héten át. – Különleges a kiállítás december hangulatából adódóan is, amelyben az elmúlás és születés ellentéte feszül, de mégiscsak a születés misztériumához, a karácsonyváráshoz kapcsolódó öröm az uralkodó, és ilyenkor felülkerekedik a „jobbik énünk”, és a szeretet ünneplése uralkodik el bennünk. Harmadszorra pedig azért is kivételes alkalom ez a tárlat, mert a Barabás Miklós Céh 24 tagja mutatja be legújabb alkotásait, a látás örömével ajándékozva meg a közönséget. Ebben az esetben a birtoklásvágy feltámadása sem elítélendő, hiszen a munkák a művészekkel történő közvetlen egyeztetést követően meg is vásárolhatók – hangsúlyozta a műkritikus.

Veress Pálné, a BMC egykori ügyvezető titkárának özvegye a művész két alkotását hozta el a tárlatra, a céh egykori ügyvezető elnökének, Szabó Bokor Mártának a munkáját pedig Szőcs Judit tanárnő bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

Jakobovits Miklós elmondta: 17 éve kezdődött az a sorozat, amelynek során számos alkalommal rendeztek jótékony célú aukciót a céh tagjai részéről felajánlott munkákból, a képzőművészek mindig is jó ügyek mellé álltak, és ezt hangsúlyosan érezzük a BMC tagjainál is. Úgy érzem, hogy elanyagiasodó világunkban a művészek áldozatkészsége egy újszerű humanizmus energiáit sugározza – fogalmazott a BMC elnöke. Most nem árverésről van szó, a művészek, a művészi munka támogatása, felmutatása lenne a főcél. Jó volna, ha a társadalom művészetkedvelő tagjai értékelnék az alkotók tevékenységét, és a karácsonyfa alá egy-egy műalkotás is kerülne, hiszen ez maradandóbb bármely értéknél.

A munkák megtekinthetők kedden, szerdán és pénteken 12–16 óra között a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti székházának galériájában.