Megnyílt a 26. Incitato művésztábor kiállítása * Vándorló/Kóborló

Tegnap délben népes érdeklődő jelenlétében nyílt meg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében az Incitato művésztelep 26. zárókiállítása, amelyen huszonegy művész, illetve négy egyetemi hallgató állította közszemlére a kéthetes bálványosi alkotótáborban készített munkáit.

  • Killtsmegnyit A szerz felvtele
    Kiállításmegnyitó. A szerző felvétele

Az eseményen a tíz évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt Tóth Ferencre, a tábor megálmodójára is emlékeztek. Kiállítók: Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Csutak Levente, Deák Barna, Deák M. Ria, Ferencz Ernő, Dimény András, Kristó Róbert, Nagy Lajos, Orth István, Palásti Erzsébet, Sajgó Ilona, Sárosi Csaba, Simó Enikő, Tomos Tünde, Vetró András, Vetró Bodoni Sebestyén András, Vetró Bodoni Zsuzsa, Vincze László, Xantus Géza, Zavaczki Walter Levente képzőművész, valamint Gábor Balázs, Máthé Balázs, Gödri Apolka és Németh Orsolya képzőművész „csikók”.
A múzeum nevében Dimény Attila intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket, a művésztelep alkotói nevében pedig Tomos Tünde, a tábor művészeti vezetője mondott köszönetet a szervezőknek és a támogatóknak, majd egyenként bemutatta az idei tábor résztvevőit, akik szép számban a megnyitón is jelen voltak. Ezt követően Márton Katalin, néhai Tóth Ferenc legkisebb leánya tolmácsolta köszönetét a mecénásoknak, a nagylelkű támogatóknak, akik a tábor anyagi hátterét biztosították.
A tárlatot Deák Ferenc magyartanár, műkritikus nyitotta meg, bemutatva az alkotásokat. A megnyitót Bagoly Anabella Dsida Jenő-szavalata és Jánó Kinga népdaléneke tette ünnepélyesebbé. Az Incitato-kiállítás augusztus 26-áig tekinthető meg.

 Szerző: Iochom István