Megnyílt a III. Székelyföldi Grafikai Biennálé

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban megnyitották a III. Székelyföldi Grafikai Biennálét, melynek fődíjasa idén Szőke Erika szlovákiai képzőművész. A Plugor Sándor-díjat Kárpáti Gergely (Magyarország), a Nagy Imre-díjat Magda Szplit (Lengyelország) és Teodor Asenov (Bulgária), a Nagy Pál-díjat Reno Megy Setiawan (Indonézia), a Zereda Művésztelep díját Lakatos Gabriella (Románia), a Pulzus Művésztelep díját pedig Filep Norbert (Románia) kapta.

A grafikai szemlét a Kovászna Megyei Tanács és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezte, a Hargita Megyei Tanács, az Erdélyi Művészeti Központ és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ társszervezésében, fővédnöke Kelemen Hunor volt kulturális miniszter. Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a EMŰK vezetője, a beérkezett alkotásokat elbíráló zsűri tagja megnyitóbeszédében a grafika kultúrtörténetét elevenítette föl: a grafika, bár más művészet ágak (irodalomban mint illusztráció, szobrászat, festészet) “szolgálólányaként” kezdte pályafutását, mára már meghatározza teljes vizuális kultúránkat, mai “okostelefonos valóságunkat” is. Grafikai szemléket, biennálékat a múlt század eleje óta szerveznek, azzal a céllal, hogy felmérjék az adott évjáratok művészi teljesítményét, és a legreprezentatívabb alkotásokat katalógusokban ismertessék. A III. Székelyföldi Grafikai Biennálé jótékonyan befolyásolja a székelyföldi, Kárpát-medencei képzőművészetet, ugyanakkor tényleges nemzetköziséget valósít meg; olyan színvonalas nemzetközi mezőny bizonyítja ezt, amelyben ugyanakkor helytálltak az erdélyi, székelyföldi, helyi művészek is – hangsúlyozta Vécsi Nagy Zoltán, megköszönve a szervezőpartnerek és önkéntesek munkáját.

Siklódi Zsolt grafikus, a zsűri elnöke kiemelte, a Biennálé egymás mellé helyezi a lokálist az univerzálissal: bár főképp Románia és Magyarország művészei neveztek be a szemlére, összesen 37 országból érkeztek alkotások – szám szerint 783 – 336 művésztől. Egyiptomból, Dél-Koreából, Kínából, Indonéziából is érkeztek nevezések. A hagyományos grafika kategóriába 166, a kísérleti kategóriába 170 művész nevezett be, voltak, akik mindkét kategóriában küldtek be művet. A zsűri végül összesen 228 művet válogatott be a kiállításra. Ezekkel az eredményekkel a Székelyföldi Grafikai Biennálé az ország legnagyobb ilyen jellegű versenyévé vált, és jó irányba halad – vélte a zsűri elnöke.

Az EMŰK-ben (a régi posta épülete) a földszinten tekinthetők meg a díjnyertes alkotások, valamint a kísérleti grafikák egy része, a 3. emeleten pedig további kísérleti grafikák; a Székely Nemzeti Múzeumban kaptak helyet a hagyományos grafikák, a Lábas Házban az előző években díjazott alkotásokból nyílt kiállítás, a Magma Kortárs Képzőművészeti Kiállítótérben pedig a II. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának, Péter Ágnesnek a január 15-én megnyílt egyéni kiállítása.

http://multikult.transindex.ro/?hir=9103