Metamorphosis Transylvaiae - Egerben a Barabás Miklós Céh

A Műcsarnok Mélycsarnokából Egerbe érkezett a Metamorphosis Transylvaniae című kiállítás, mely a kolozsvári székhelyű, s Erdély egészét átfogó Barabás Miklós Céh fiatal alkotóinak bemutatkozó kiállítása volt Budapesten a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 programsorozat keretében.

A kiállítás június 17-től szeptember 13-ig volt látható a fővárosban a Kolozsvár 2015 Egyesület, az Igen, tessék! mozgalom, a Barabás Miklós Céh, a budapesti Mathias Corvinus Collegium és a Műcsarnok együttműködésében.

 

Baász Orsolya (1980), Berze Imre (1985), Éltes Barna (1981), Lini Enikő (1981), Marincas Mira (1984), Máthé László (1990) művei most Egerben, a Zsinagóga Galériában láthatók a Kovászna Megyei Tanács, a Heves Megyei Kormányhivatal, a Heves Megyei Önkormányzat valamint a Dobó István Vármúzeum együttműködésében.

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Balás István, a kormányhivatal főigazgatója, valamint Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója. A kiállítást Szepes Hédi művészettörténész nyitotta meg.

Heves megye és az erdélyi Kovászna megye 2002-ben kötött együttműködési megállapodást, mely számtalan területet, így a kulturális kapcsolatokat is magában foglalja. A Dobó István Vármúzeum kortárs akvarell gyűjteményének válogatott anyaga 2006-ban e megállapodás keretében került bemutatásra Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban. Ezt az együttműködési megállapodást idén tavasszal a Heves Megyei Kormányhivatal megerősítette. E nagy hagyományokkal bíró kulturális kapcsolat továbbélését reprezentáló egri kiállítás a Székelyföld Gyöngyszemei című háromnapos rendezvénysorozat keretében nyílt meg szeptember 18-án 17 órakor. A Kossuth Lajos utca 17. szám alatti galériában a tervek szerint november 30-ig fogadja a látogatókat a hat fiatal romániai magyar képzőművész munkáinak – festményeinek, grafikáinak, szobrainak – legjava.

 

Barabás Miklós Céh az erdélyi magyar képzőművészek érdekvédelmi szervezete, az írók helikoni közösségének mintájára, annak égisze alatt alakult meg 1929-ben Kós Károly és Szolnay Sándor vezetésével, gróf Bánffy Miklós támogatásával. A megalakulást követő évben, 1930-ban a Céh Kolozsváron, a Farkas utcai Teleki-palota termeiben mutatkozott be a különböző erdélyi régiók képviseletében jelentkező művészek – Kós Károly, Szolnay Sándor, Nagy Imre, Jándi Dávid, Udvardy Ignác, Gallasz Nándor, Podlipny Gyula és Varga Albert alkotásaival, majd később a fiatalok, András László, Andrásy Zoltán, Balázs Péter, Brósz Irma, Debitzky István, Erdei Erzsébet, Ferenczy Júlia, Incze István, Kós András, Kósa-Huba Ferenc, Makkai Piroska, Olajos István, Piskolty Gábor, Rodé Edit, Tollas Júlia – műveivel.

 

A Céh több évtizedes kényszerszünet után – egykori tagjainak, Abodi Nagy Béla festőművésznek és Kós András szobrászművésznek, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészei Főiskola nyugalmazott tanszékvezető tanárainak kezdeményezésére – 1994 januárjában, 47 művész és elméleti szakember részvételével alakult újjá, az új korszak új követelményeinek figyelembe vételével, de a tradíciókhoz hűen. A 2005. november 18-i székházavatás jelentős dátum a Céh életében: megszűnt a hontalanság állapota, s megindulhatott az a pezsgő szervezeti élet, a havi rendszerességgel megrendezett tárlatok, szakmai beszélgetések sorozata, amelyet a szervezetet Nagyváradról vezető Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész már a kezdet-kezdetétől, de élete végéig szorgalmazott.

 

Fotó: Gál Gábor

 

 http://www.kormanyhivatal.hu/hu/heves/hirek/metamorphosis-transylvaiae-egerben-a-barabas-miklos-ceh