Nem harcolt, csak annyit mondott: „vigyázz, mert lerajzollak!”


tven vvel ezeltt Kolozsvron ksztett Plugor-munkkat ajnlott az egybegyltek figyelmbe Miklssy Mria - ROHONYI D IVN Ötven évvel ezelőtt, Kolozsváron készített Plugor-munkákat ajánlott az egybegyűltek figyelmébe Miklóssy Mária - ROHONYI D. IVÁN

Két év telt el azóta, hogy átfogó, művészi tevékenységét több oldalról is bemutató kiállítással volt a kolozsvári Minerva-ház vendége Miklóssy Mária Sepsiszentgyörgyön élő festő, Plugor Sándor özvegye.
 
Boldogan nyilatkozta az akkori megnyitón: „olyan szépek a falak, a képeim annyira ragyogóak itt, ez tényleg csak ünnep lehet”. Házasságkötésük körülményeit is felidézte, s mesélt arról is, hogy az egyetem befejezése után, amikor már kihelyezték tanítani egy Szatmár megyei faluba, folyamatosan visszajárt Kolozsvárra – „nem csak Sándor miatt, de azért is, mert nem tudtam elszakadni ettől a várostól”. Ezúttal Plugor Sándor tus- és ceruzarajzait, ex libriseit, műhelygrafikáit, monotípiáit, festményeit, színes rajzait és magasnyomású grafikáit hozta magával Kolozsvárra, amelyeket eddig csak nagyon kevesen láthattak, hiszen többnyire a művész fiókjában, a mappáiban lapultak.

– Nézzék meg őket közelebbről, sok csodás részlet és részletcsoda van bennük – biztatta a szerda délutáni megnyitó résztvevőit Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke, majd Németh Júlia műkritikus méltatta a művész munkásságát. Hangsúlyozta: „zsigereiben hordozta mindazt az Istentől kapott, vele született tudást, a rajz csodálatos teremtő erejét, amelyről már Leonardo kijelentette, hogy nem elég tudománynak nevezni; hiszen a rajz istenség, mert a teremtés minden látható művét újra tudja teremteni. Ezt tette Plugor Sándor is. Teremtett. Méghozzá zseniálisan. És megszületett a Plugor-univerzum.”

Az életmű sajátosságainak felvillantása mellett a mostani anyagról is szólt a műkritikus: magával ragadó az „egypercesek” közvetlensége, kifejező ereje, kedvesen megkapó őszintesége, frissessége, az az önfeledt játékosság, ahogyan Plugor szinte megbabonázza a vonalat, amellyel értésünkre adja, hogy a világ és az emberi lét, minden nyomorúsága ellenére is csodálatos. Hozzáfűzte: csodálatos az a fajta precizitás is, ahogyan a technikák ismeretében mindezt elénk tárja, a zseniális firkáktól egészen a metszetekig; „s miközben csodáljuk rajzkészségét és kivitelezési módozatainak sajátosan kiérlelt, de a spontaneitás magával ragadó erejével ható módozatait, veséző, lélekbe látó tekintetét s annak grafikai nyomait sem hagyhatjuk figyelmen kívül”.

FERENCZ ZSOLT

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/123748