Otthon, Kusztos Endrénél

  • 2018-07-13 11:56:45

Igen, újra elmondhatjuk, beugrunk Kusztos Endréhez, ha Szovátán járunk. Július 13-án, tegnap a fürdővárosban felavatták a Kusztos Endre Művészeti Galériát, ha úgy tetszik, emlékházat.

Kusztos Endre: Visszaforduló


Igen, újra elmondhatjuk, beugrunk Kusztos Endréhez, ha Szovátán járunk. Július 13-án, tegnap a fürdővárosban felavatták a Kusztos Endre Művészeti Galériát, ha úgy tetszik, emlékházat. A család Géra utcai egykori otthonát újították fel, építették át, alakították a művészet sokat ígérő hajlékává. Az ígéretes jelző itt kulcsszó, hiszen Szovátának eddig nem volt a mai elvárásoknak megfelelő, igazi kiállítótere, a most átadott galéria a több kitűnő alkotót magáénak tudó település művészeti életének egészét is fellendítheti. Ilyenképpen a népszerű festő, grafikus tragikus halála után is hozzájárulhat szeretett lakhelye, tágabb viszonylatban a környék kulturális kínálatának a gazdagításához. Az épület még nincs befejezve, a felső szintjére szánt kisebb galériák – ahol majd a névadó műveiből rendezendő állandó kiállítás is helyet kap – ezután öltenek végső formát. A lenti nagyterem viszont, ahol erre az alkalomra nyitottak a legjellegzetesebb Kusztos-grafikákból tárlatot, már előrevetíti, milyen biztató lehetőségekkel gyarapodott a város, és mi mindenre számíthatnak a jövőben a művészetek művelői, hívei.
Jól gondolkodtak a Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesület alapítói, működtetői, akik a létesítmény ötletét felvetették, illetve az önkormányzat korábbi és mai vezetői, akik az ügyet felkarolták: a teljes szovátai közösség hasznára válhat az új „kultúrvilla”. Nem ment simán a beruházás, tíz éve, hogy az önkormányzat úgy döntött, felvállalja az ingatlan kulturális rendeltetésű átformálását, és még most sem mondhatják, hogy vége, minden rendben. De már látszik, van eredmény, van mire alapozni, körvonalazódnak a távlatok, elképzelhető, milyen rendszeres és sokrétű művészeti eseményekre kerülhet majd sor az emlékház és galéria falai között. Erről is beszélgettünk Bocskay Vince szobrászművésszel, aki az időnap előtt elszólíttatott Siklódi Zsolt vezetői teendőit folytatja a Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesület élén. Az alapító kollégákkal – Kuti Dénessel, Sánta Csabával, Vinczeffy Lászlóval – együtt továbbra is azon lesznek, hogy a szovátai művészeti élet valóban a merész, de megvalósítható elképzelésekre hangolva váljon méltóvá az igényességéről, alkotó szenvedélyéről is méltán híres jeles Mester emlékéhez.