Soó Zöld Margitot ünnepeltük

Formák és jelek címmel Soó Zöld Margit kerek évfordulós, születésnapi tárlata nyílt meg tegnap délben a Barabás Miklós Galériában, illetve a nagy érdeklődés miatt annak udvarán. A kiállítást Németh Júlia műkritikus, a Barabás Miklós Céh alelnöke nyitotta meg, aki elmondta: Soó Zöld Margit kimagasló helyet foglal el az erdélyi művészetben, ebből a legkorszerűbb művészi nyelven megnyilatkozó festői-grafikai életműből most ez utóbbiból, annak is egy bizonyos szeletéből, fekete-fehér grafikáiból láthatunk válogatást. „Az utóbbi két évben készült alkotások mellett néhány régebbi, ismerős munka is helyet kapott a válogatásban. Mintegy igazolásaként is annak az egyenesvonalú, egyenletesen felfelé ívelő útnak, ami Soó Zöld Margitot a művészi önkifejezés jelenlegi magaslataihoz vezette”, fűzte hozzá a műkritikus.

A képzőművész rajzaiban, metszeteiben a kezdetektől ott munkált az érzelmi felhangokkal fűszerezett gondolatiság, művészi képzelőerő és asszociációs készség, hangsúlyozta a méltató, de ameddig a régebbi munkák realista-szürrealista hangvételű, csak elvétve, mindössze itt-ott absztrakcióba hajló kompozíciókként ejtik rabul a néző tekintetét, addig a legújabb alkotásai már az elmélyülés magasabb lépcsőfokait jelzik.

– A művész mintha önkéntelenül is összegezné mindazt a tudást és tapasztalatot, amit évtizedek során felhalmozott, és – egy lépéssel még tovább menve az elvonatkoztatásban –, izgatottan villódzó, a lényeget csupán sejtető-felvillantó vonalrengetegbe fogalmazza művészi mondanivalóját – fejtette ki Németh Júlia.

A méltatás végén a műkritikus megköszönte Unipán Helgának, a kiállítás rendezőjének a plakát, valamint az erre az alkalomra megjelentetett katalógus tervezőjének és összeállítójának az igényes munkáját. Ugyanakkor köszönetet mondott a katalógusban megjelent méltatások íróinak – Alexandra Rus, Vlad Comsa – illetve a szövegek fordítójának, Demény Péternek, valamint Soó Zöld Balázsnak, aki „tető alá hozta, és születésnapi ajándékként édesanyjának átnyújtotta” ezt a kiállítást. Az igényes kivitelezésű katalógus a kolozsvári Idea Design&Print nyomdában készült, az első oldalon olvasható idézet Szilágyi Domokos Három idill című versének egyik részlete. A megnyitón közreműködött Köllő Csongor színművész, aki Szilágyi Domokos, Kányádi Sándor és François Villon egy-egy versét olvasta fel.

A tárlat augusztus 21-ig látogatható a Farkas/Kogălniceanu u., 27 szám alatti Barabás Miklós Galériában, csütörtöktől vasárnapig 15–19 óra között. További információ: a 0753-153935 telefonszámon (Vlad Comşa).

(köllő)

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/61012