Születésnapi tárlat, egyedi alkotói technika

Horváth Gyöngyvér grafikáiból és kollográfiáiból nyílt kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A Bánffy-palotában először tartott egyéni tárlatmegnyitójával a művésznő egyben születésnapját is ünnepelte. E jeles nap alkalmából a kiállítás a 66 címet kapta.


 A művésznő egyéni kiállítással ünnepelte születésnapját
Horváth László felvétele

Egy művész álmodni sem tud szebb születésnapi ünnepséget, mint azt, hogy a jeles alkalomból alkotásaiból nyíljon kiállítás a kincses város egyik legpatinásabb épületében, a Bánffy-palotában. Horváth Gyöngyvér festőművész vágya – teljesen megérdemelten – most valóra vált, köszönhetően jórészt a múzeum igazgatójának, Lucian Nastasă-Kovácsnak, aki régi csodálója a művésznő munkásságának. A retrospektív kiállítás több témát, több év munkásságát járja körül megmutatva Horváth Gyöngyvér fejlődését és művészi identitását” – méltatta a tárlatot Iacob Attila muzeológus a február 9-i megnyitón. A Művészeti Múzeum igazgatója ugyanakkor megígérte Horváth Gyöngyvérnek: ha 99. születésnapját is egyéni tárlatmegnyitóval ünnepelné, a múzeum visszavárja.
Bár stílusosan 66 munka szerepel a most megnyílt kiállításon, és a muzeológus retrospektívnak nevezte, a művésznő eddigi életműve sokkal több alkotást foglal magába. Ahogyan a múzeumigazgató megjegyezte: előbb egy kisebb helyiségre gondoltak, ahol kiállítják a képeket, ám menet közben kiderült, a Művészeti Múzeum alagsorában található két nagyobb terem is majdhogynem szűkös a jelentős esemény megszervezésére. Ahogyan a tárlat megnyitóján jelen lévő egyik képzőművész meg is jegyezte: sokkal jobban érvényesültek volna Horváth Gyöngyvér alkotásai egy nagyobb felületen. A festőművészt sokan hosszú ideig inkább különböző kiadványok illusztrátoraként ismerték, „rendes” munkája mellett kevesebb ideje jutott azzal foglakozni, amit igazán szeretett. Így történhetett meg, hogy életművének jelentős része az utóbbi 20–25 évben született. „Hála Istennek, nyugdíjas vagyok, ami olyan kellemes lebegést okoz, amiben csak alkotni kell. Bemutathattam volna akár negyven év munkáját is, de nem szeretem a déjà vu érzést. Nem is vagyok mindennapos alkotó, legtöbbször egy hónapig is rágódóm, csak azután fogok neki a munkának. De ugyanígy lehetne az utóbbi tíz év munkája is 66 munka, ha rendesen odateszem magam és naponta dolgozom” – nyilatkozta lapunknak Horváth Gyöngyvér festőművész. A kiállításon látható alkotások két technikával készültek: az egyik egy sokszorosító grafikai eljárás, a kollográfia, a másik a művésznő által kidolgozott vegyes technika, ami egyedi eljárás az erdélyi képzőművészetben. Utóbbiban a kézimunka és a rajz dominál. A művésznő elmondta: kevés embernek árulta el, hogyan is készülnek ezek az
alkotások, „a kollégákra bízom, találják ki a módszert”. Bár Horváth Gyöngyvér nem minden titkát osztja meg művésztársaival és a nagyközönséggel, ennek ellenére vannak tanítványai, akiket nagy szeretettel oktat a nagyenyedi ifjúsági alkotótáborban. „Érdekes, hogy az évről évre visszatérő fiatalok máris kamatoztatták azt, amit megmutatattam és megtanítottam nekik. Ők ugyanis részesültek a titkokból is” – meséli a művésznő. Így aztán Horváth Gyöngyvér azzal is büszkélkedhet, hogy nála tanult fiatalok, akik időközben bejutottak a képzőművészeti egyetemre, amolyan követőivé váltak az alkotói technikát illetően. Noha a művész munkái New Yorktól Indiáig, Törökországtól Egyiptomig szerte a világban láthatóak, ez az első egyéni kiállítása a Bánffy-palotában. A 66 című tárlat február 18-ig látogatható szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között.

Horváth Gyöngyvér Kolozsváron született 1952. február 9-én. Középiskolai tanulmányait a kolozsvári 3-as számú líceumban végezte. Gyerekkorában színésznő akart lenni, de a nagyszülőknél eltöltött időben sokat rajzolt. 1967-től a Stúdió Színpad amatőr színjátszó társulatának tagja volt, mégis a képzőművészetet választotta. A Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafikai szakán végzett 1977-ben. Tanárai Feszt László, Nica Ioachim, Horvat Bugnariu Ioan voltak. A kolozsvári Igazság, majd a Szabadság napilap grafikusa volt nyugdíjazásáig. A Tinivár ifjúsági kiadó külső munkatársaként szerkesztette, illusztrálta a Diákabrakot, a Maturandust és a Diákévkönyvet. A nagyenyedi Inter-Art nemzetközi alkotótábor grafikai vezetője.

Nánó Csaba

https://erdelyinaplo.ro/kulturter/szuletesnapi-tarlat-egyedi-alkotoi-technika