Szentes Zágon: "nem szeretek beavatkozni a helyzetekbe"

Szentes Zágon olyan, mint egy búvár, aki leereszkedik a világba és néha-néha feljön, hogy levegőt vegyen - méltatták a megnyitón. A fotóművészt a Kolozsváron most kiállított képeiről kérdeztük. Szentes Zágon csíkszeredai származású fotóművész képein felfedezhető a Barthes-féle punctum, amely a nézői tekintetet megragadja és "beleszúr". Erős színek, feszes, festői kompozíciók jelennek meg fotóin, és mindegyikben van valami titok, ahogyan azt Dorel Găină fotóművész is hangsúlyozta a kedd esti megnyitón, a kolozsvári Korunk Stúdiógalériában. Găină szerint Szentes Zágon olyan, mint egy búvár, aki leereszkedik a világba és néha-néha feljön, hogy levegőt vegyen. De nem lehet eldönteni, hogy a titkok, amikkel találkozik a világ mélyéről vagy felszínéről származnak-e. A képzőművészt a most kiállított képeiről kérdeztük.
- Mi alapján válogattad ki a képeket? - Színek és kompozíció. Azokat választottam ki, amelyeken olyan elemek kerülnek egymás mellé, úgy van kivágva és úgy van komponálva, hogy az egy többletet ad ki. Az üveglap, ami alá az egyes képek kerültek, azt az érzetet kelti, mintha a kép szemcsés lenne. Ez szándékos? - Ez véletlenül van így, mert ez egy antireflex üveg és annak van ez a szemcséssége, ami igazából nem a legjobb, de ez csak utólag derült ki. Ha kicsit nedvesebb a levegő, akkor meghullámosodik a kép, ha pedig nem tapad az üveg a kép felületéhez, akkor nem éles. Mindegyik kép erős festői kompozícióra épül, ahogyan azt Dorel Găină is megjegyezte.
Van-e valamilyen kapcsolat a fotóid és a festményeid között?
- Szerintem nincs, esetleg annyiban, hogy intenzívek a színek, feszesek a kompozíciók. Ha egymás mellé lennének helyezve és nem tudnák, hogy mindkettő az én munkám, nem hiszem, hogy rájönnének.
Van-e olyan, hogy a fotográfiát előrébb helyezed, mint a festészetet vagy fordítva?
- Nincs, ez olyan mintha azt kérdeznéd egy szülőtől, hogy melyik gyerekét szereti a legjobban. Nem is lehet ezeket összehasonlítani, és nem is kell. Mindkettőt nagyon szeretem. -A képeiden az ember a környezettel együtt adja ki a teljes egészet, az ember szerves része a környezetnek. Ezt hogyan éred el?
- Nem szeretek beavatkozni a helyzetekbe, szituációkba, külső szemmel akarom megragadni. De ha bejön egy szereplő a megfelelő helyre, vagy megjelenik egy megfelelő színfolt, akkor az segít - néha várok ezekre, vadászom őket, de nem próbálom befolyásolni. Hogy tudod elkapni ezeket a pillanatokat? Van egy helyszín, ami inspirál és akkor ott várod a megfelelő pillanatot? - Van olyan is, hogy inspirál egy helyszín és akkor odamegyek, fotózok, próbálkozok, de ez a nehezebbik eset. Van a másik, amikor csak megyek, mert kedvem van fotózni, és találok dolgokat. Például a nénis képnél úgy volt, hogy csak véletlenül találtam, kezdtem fotózni, s bement a színes háttérbe a kutyájával, és az pont jó volt - ebből három fotót készítettem. A Fotográfia című kiállítás munkanapokon 10–14 óra között tekinthető meg június 19. és július 20. között a Korunk Stúdiógalériában.