Tárlatnyitó és meglepetéskötet

Igen ritka az olyan rendezvény,

amelynek utolsó felvonása a házigazda számára is váratlan meglepetés. December hatodikán, csütörtök délután pedig épp ilyen eseménynek adott otthont a marosvásárhelyi Bernády Ház, ahol – az előre megtervezett házigazdai dramaturgia szerint – egy tárlatnyitóra kerül majd sor, semmi másra. Nem így történt, és ennek is oka volt.

Az eredeti híradás szerint a csíkszeredai Studio 9 művészeinek vándorkiállítása nyílik, és ez így is történt. A kilenc képzőművész – Barna Barnabás, Gergely Miklós Csaba, Gergely Zoltán, Kristó Róbert, Ráduly Mária Piroska, Szabó Árpád, Turcza László, Váncsa Mónika és Xantus Géza – alkotta székelyföldi társulás gazdag és változatos anyagot hozott Vásárhelyre. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia művészeiből álló Altezza vonósnégyes játékát – a helyi Apostolache Kiss Zeno zeneszerző Dráma című alkotását adták elő – követően a tárlat méltatója és házigazdája, Nagy Miklós Kund művészeti író ismertette az álomszerű, kissé szürreális képekből és szobrokból, kisplasztikákból álló kiállítást.

– A naptári év utolsó tárlatnyitóján vagyunk, remélem, hogy a közönség is úgy gondolja, hogy az idén színvonalas és szép kiállításokat hoztunk a Bernády Házba, és hogy e sorozatot jövőre is folytatni fogjuk. Az idén is voltak visszatérő csapataink, hiszen a kiállítási program egyik célja, hogy ne csak egyéni alkotókat mutassunk be, hanem olyan közösségeket, társult művészeket is, akik időnként fel tudják mutatni azt, hogy abban a zónában, ahol élnek, dolgoznak, milyen a képzőművészeti élet. És erre kiváló lehetőség az, amikor többen összeállnak, és közösen mutatnak be egy válogatott anyagot – mint jelen esetben is a csíkszeredai Studio 9, amelynek e tárlatnyitón csak négy tagja van jelen, a kiállítótérben azonban mindannyiuk munkáit láthatjuk. E kiállítás több alapmotívummal is rendelkezik: ahogy végignéztem a képeket és szobrokat, és egészében próbáltam elhelyezni őket, arra figyeltem fel, hogy ismerem azokat az alaphelyzeteket, amelyekből a legtöbb alkotó kiindult, de ezek is olyan átváltozáson mentek keresztül, amelynek révén mai életérzést, mai gondolatokat sugallnak. A Studio 9 gyakran megfordult a mi kiállítótermeinkben, végig nyomon követhettük a tárlataikat, az anyagaikat gyakran járatják Erdélyben, Magyarországon. Közös nevezőt kereshetnénk közöttük, de nem egyetlen gondolat alapján jöttek össze: azért szerveződtek csapattá, hogy felmutassák Csíkszeredának azon gazdag művészeti életét, amely folyamatosan megújulóban van – mondta Nagy Miklós Kund, majd egyenként méltatta a Studio 9 művészeinek Marosvásárhelyen kiállított alkotásait.


Születésnapi meglepetéskönyv!

Az Altezza vonósnégyes sorrendben második előadása a tárlatnyitó végpontját kellett volna jelezze, ám ekkor a közönség soraiból az esemény napján 75. születésnapját ünneplő Nagy Miklós Kundhoz sétált Borbély László, a Bernády Házat működtető Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke, és elkérte tőle a mikrofont.

– Köszönöm a Studio 9-nek, hogy e gyönyörű kiállítással megajándékozott minket, ám én most azért szólalok fel, mert itt van közöttünk egy olyan kitűnő ember, akinek a hetvenedik születésnapján is azt mondtam, hogy örökifjú, és szükségünk van rá az emberi élet legvégső határáig. Miklós-nap van, és úgy tudom, hogy jó volt Miklós ebben a hetvenöt évben, ezért megérdemel egy nagy ajándékot – mondta Borbély László, majd felkérte Gálfalvi Ágnest, a marosvásárhelyi Lector Kiadó szerkesztőjét, hogy elárulja, miből is áll ezen ajándék.

Gálfalvi Ágnes egy kötetet hozott magával, és átadta a láthatóan meglepett méltatónak.

– Reméljük, hogy tényleg nagy meglepetést okozunk, mert közel egy éve gondoltunk arra – Nagy Miklós Kund munkatársai, barátai, családtagjai –, hogy születésnapjára egy őt köszöntő kötettel lepjük meg. Nemcsak azért, hogy neki örömöt okozzunk, hanem önmagunkért is. Ugyanis ezek a kötetek általában nagyon szépen körülírják azt, hogy milyenek vagyunk mi, az ünneplők. Ha az ember végigolvassa a könyvben szereplő szövegeket, és megnézi a lapokon szereplő művészeti alkotásokat, kirajzolódik az, hogy milyenek vagyunk mi, Marosvásárhely művészetszerető közössége, és az is, hogy milyen ő, Nagy Miklós Kund – mondta a szerkesztő, majd elárulta: a kötetben Ágoston Hugó, Ágoston Vilmos, Bocskay Vince, Borbély László, Csíky Ágnes és Boldizsár, Gálfalvi György, Gálfalvi Zsolt, Gyarmathy János, Hunyadi Mária és László, Kákonyi Csilla, Kozma Mária, Lozsádi Klára és Attila, Markó Béla, Nagy Attila, Ötvös József, Szilágyi István szövegeit olvashatjuk, képek, illetve szobrok reprodukcióit láthatjuk Bocskay Vincétől, Bálint Zsigmondtól, Kákonyi Csillától, Kuti Dénestől, Hunyadi Máriától, Hunyadi Lászlótól, Gyarmathy Jánostól, és e szép névsor végén Fodor G. Emesének a nagyon szép portréfotója látható.

A Múzsák és mikrofon: Írások Nagy Miklós Kund 75. születésnapjára című kötet a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány és a Lector Kiadó gondozásában jelent meg, a résztvevők pedig mindannyian kaptak belőle egy-egy példányt.



https://www.e-nepujsag.ro/articles/tarlatnyito-es-meglepeteskoetet