Transcendance – művésztrió a Reményik-galériában


2018. május 31.
06.00
Három képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás kedd este a Reményik Sándor Galériában, a Transcendance című tárlat anyaga Felházi Lenke Zsuzsánna festő- és grafikusművész, Nagy Annamária üvegművész és Tudoran Clara Livia textil- és grafikusművész munkáiból állt össze. A megnyitón Újvári Dorottya művészettörténész méltatta az alkotásokat, a képzőművészek jelenlétében.

A művészettörténész elmondta, a Transcendance kiállításcím kis szójátékkal a transzcendens szóra és annak különböző, vallási-filozófiai értelmezésére utal. Ezek az utalások mindhárom kiállító művész munkáiban fellelhetők, vélte a méltató.

– A transzcendens szószerinti fordítása átlépést jelent, de ezt kiegészítik még a vallási és filozófiai értelmezések. Az erre való utalásokat pedig megtaláljuk majd magunk körül is, a kiállított munkákon. Tudoran Clara textilművész több alkotásán is bibliai és keresztény szimbolikából vett utalásokat ismerhetünk fel: a hajót, a galambot, vagy akár a Máriát és kis Jézust ábrázoló festmények kompozíciójára jellemző megoldást. Nagy Annamáriánál szintén fellelhetők ezek a motívumok, a kalászban vagy akár a fészekben. Felházi Lenke tájképein pedig egyfajta meditatív állapot ragadható meg, amelyeket zsoltáridézetek kereteznek – mondta Újvári Dorottya.

A méltató mindhárom művész munkáit külön-külön is elemezte, miközben az alkotások létrejöttéről és a művészek további érdeklődési köréről is szót ejtett.

A megnyitón kiderült, a közös kiállítás ötlete Tudoran Clarától származott, aki már állított ki Felházi Lenke Zsuzsánnával és Nagy Annamáriával egy-egy csoportos tárlaton, de hárman együtt még soha, így az ötletet mindketten örömmel fogadták. „Reméljük, a közönség is talál a kiállításban és bennünk is közös vonást”, jegyezte meg Tudoran Clara-Livia.

(Borítókép: Fogarasi Szép Krisztina galériavezető, Tudoran Clara-Livia, Felházi Lenke Zsuzsanna, Nagy Annamária és Újvári Dorottya a megnyitón)

Sarány Orsolya