Valovits László, szenvedély és hűség művésze


Mile Lajos Szcs Gyrgy Lucian Nastas-Kovcs Valovits Lszl s Negoi Lptoiu a megnyitn - ROHONYI D IVN Mile Lajos, Szücs György, Lucian Nastasă-Kovács, Valovits László és Negoiţă Lăptoiu a megnyitón - ROHONYI D. IVÁN
Valovits László portrégalériájába tekinthettek be mindazok, akik péntek délután ellátogattak a Művészeti Múzeum első emeleti termeibe, ahol nemcsak egyházi elöljárók, orvosok, művészek képei lógnak a falon, hanem a művész fa-arcképcsarnoka is helyet kapott. – A művész hetvenedik születésnapja apropóján szervezett tárlat tulajdonképpen összegzés, az eddig megtett életút mérlege, számvetés a múltról, számadás a jelenről – fogalmazott rendkívül találóan Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese, aki akkor ismerkedett meg a művésszel, amikor gróf Teleky Ernő életútját kutatta.


Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató megjegyezte: a népes közönség jelenléte is a művészt övező szeretetről és tiszteletről tanúskodik.

– Valovits szenvedélyesen ragaszkodott ehhez a művészeti ághoz, de a nyelvtanulásba és a tanulmányokba is ugyanilyen szenvedéllyel vetette bele magát. Az alkotáshoz való viszonyát is a szenvedély és a hűség jellemzi. Művészetének egyik meghatározó vonása a gyermekkori élményekhez, tájhoz, emberekhez való hűség – mondta Mile Lajos kolozsvári főkonzul, ugyanakkor átfogónak nevezte Valovits László művészi teljesítményét.

DÉZSI ILDIKÓ

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/118421