BMC Kolozs megye 2021

Csütörtökön nyitják meg a BMC éves kiállítását Kolozsváron
2022. február 08. 14.33

Február 10-én, csütörtök délután öt órakor nyitják meg a Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári csoportjának hagyományos, értékfelmérő képzőművészeti kiállítását a Művészeti Múzeum időszaki, földszinti kiállítótermeiben. A tárlat anyagát műfaji, tematikai és stiláris szempontból egyaránt a változatosság jellemzi – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a romániai magyar képzőművészeket tömörítő, összesen 175 tagot számláló BMC legnépesebb, kolozsvári csoportja minden év januárjában megrendezi hagyományos kiállítását. „Ezen éves, értékfelmérő tárlatok a kolozsvári és Kolozsvár környéki művészek közelmúltban készült munkáiból nyújtanak értékes ízelítőt. Tematikai és stiláris megkötés, illetve korhatár nélkül, csupán a minőséget szem előtt tartva, a legnagyobb változatosságban sorakoztatják fel a Barabás Miklós Céhbe tömörült művészek legfrissebb alkotásait: festők, szobrászok, grafikusok, keramikusok, üveg-, textil- és fotóművészek jelentkeznek egy-két munkával, bemutatva múlt évi termésük legjavát” – írják a közleményben.  

A szervezők úgy fogalmaznak, a változatosság nem csupán a műfaji sokrétűségre vonatkozik, a Barabás Miklós Céh ugyanis már a kezdetektől nem egyfajta művészeti ideológia mentén szerveződött, hanem sokkal inkább az erdélyi művészek egységes képviseletének igényéből. Mint írják, a tagok az erdélyi hagyományok és a modern kor művészetének találkozásából merítenek inspirációt az örökös kísérletezés és megújulás céljából, sajátos érzelem- és gondolatviláguk tükrében. A tárlaton így változatos technikákkal készült művekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, a klasszikus hangvételű műalkotásoktól a posztmodernig.

„A BMC mintegy hatvan tagot számláló kolozsvári csoportja és meghívottaik a régió művészeti sajátosságait összegezve a legkülönbözőbb gondolati- és stiláris megközelítésben vallanak évente ars poeticájukról, az erdélyi kortárs művészet bemutatkozásának adva teret a barokk palota időszaki kiállítóterében” – írják a szervezők.

A megnyitón felszólal Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum menedzsere, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Kolozsi Tibor, a BMC elnöke és Portik Blénessy Ágota, a kiállítás kurátora. A tárlat a megnyitót követően február 27-ig tekinthető meg hétfő és kedd kivételével naponta 10 és 17 óra között.


                         •

[HU] A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum a Barabás Miklós Céhhel közösen meghívja Önöket a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportjának éves képzőművészeti kiállításának megnyitójára, amelyre csütörtökön, 2022. február 10-én 17 órától kezdődően kerül sor a Művészeti Múzeum időszaki kiállítóterében (földszint).
A romániai magyar képzőművészeket tömörítő, összesen 175 tagot számláló Barabás Miklós Céh legnépesebb, kolozsvári csoportja immár minden év januárjában megrendezi hagyományos kiállítását. Ezen éves, értékfelmérő tárlatok a kolozsvári és Kolozsvár környéki művészek közelmúltban készült munkáiból nyújtanak értékes ízelítőt. Tematikai és stiláris megkötés, illetve korhatár nélkül, csupán a minőséget szem előtt tartva, a legnagyobb változatosságban sorakoztatják fel a Barabás Miklós Céhbe tömörült művészek legfrissebb alkotásait: festők, szobrászok, grafikusok, keramikusok, üveg-, textil- és fotóművészek jelentkeznek egy-két munkával, bemutatva múlt évi termésük legjavát.
A változatosság azonban nem csupán a műfaji sokrétűségre vonatkozik. A Barabás Miklós Céh ugyanis már a kezdetektől nem egyfajta művészeti ideológia mentén szerveződött, hanem sokkal inkább az erdélyi művészek egységes képviseletének igényéből. Tagjai az erdélyi hagyományok és a modern kor művészetének találkozásából merítenek inspirációt az örökös kísérletezés és megújulás céljából, sajátos érzelem- és gondolatviláguk tükrében. E rendkívüli gazdagságról tesz bizonyságot ez évi tárlatuk is, ahol a változatos technikákkal készült műveikkel ismerkedhet meg a látogató, a klasszikus hangvételű műalkotásoktól a posztmodernig. A BMC mintegy hatvan tagot számláló kolozsvári csoportja és meghívottaik a régió művészeti sajátosságait összegezve a legkülönbözőbb gondolati- és stiláris megközelítésben vallanak évente ars poeticájukról, az erdélyi kortárs művészet bemutatkozásának adva teret a barokk palota időszaki kiállítóterében.
A kiállításmegnyitón felszólal majd Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum menedzsere; dr. Kolozsi Tibor, a Barabás Miklós Céh elnöke és dr. Portik Blénessy Ágota, a kiállítás kurátora.