Sanzonok akrillal


M Lovsz Nomi Lrincz Ildik s Nmeth Jlia httrben a zenszpros

M. Lovász Noémi, Lőrincz Ildikó és Németh Júlia, háttérben a zenészpáros: Oláh Boglárka és Oláh Mátyás

Paul Verlaine versét, a Tóth Árpád által magyarra fordított Őszi chansont választotta kiállítása mottójául M. Lovász Noémi, akinek tárlata hétfőn délután nyílt meg a Farkas/M. Kogălniceanu utca 27. szám alatti Barabás Miklós Galériában.

Találóan választott: verseiben Verlain az eszményi szépet, a harmóniát, a zeneiséget kereste, pillanatnyi hangulatokat próbált megragadni, és ugyanazt teszi képeivel M. Lovász Noémi is. Mert festményei absztraktak ugyan, kevés figuratív elemmel, mégis igen hangulatosak, másfelől pedig, bár színvilága némileg szokatlan az egymás mellé felvitt erős lila, piros, zöld és sárga foltokkal, mégsem zavaró ez a színhasználat, sőt, keverési technikáival kiváló egyensúlyt és harmóniát teremt e sokak által vadnak „megbélyegzett” színek között. Abban is bizonyosak lehetünk, hogy préselt falemezre készült képei pillanatnyi hangulatait tükrözik: ennek legegyszerűbb magyarázata az, hogy az akril gyorsan száradó anyag, így érzéseit, vízióit rövid időn belül kellett megörökítenie az általa választott anyagokkal. Képeit ugyanakkor gyakran vonalháló szövi át, ami dekoratívabbá és kifejezőbbé teszi alkotásait, egyben emlékezteti a szemlélőt arra, hogy a szerző a grafikában is otthonosan mozog.

A festőiségen, azaz a harmónia és a szép keresésén túl lendületesség, életkedv, egyfajta kísérletező szellem köszön tehát vissza a fiatal, saját útját kereső és járó festőnő tárlatán a művészet kedvelőire. Németh Júlia, a kiállítás házigazdája elmondta: nem volt teljesen véletlen, hogy a kiállítás most nyílt meg, hiszen a héten ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját – bár ennek azért objektív okai is voltak, nevezetesen a galéria felújítási munkálatai. Lőrincz Ildikó művészettörténész méltatása után M. Lovász Noémi mondott köszönetet azért, hogy a kiállítás létrejöhetett, kiemelve ebben családja szerepét is, hiszen kismamaként nem könnyű időt keríteni az alkotásra. Az eseményt Oláh Boglárka és Oláh Mátyás nyitotta meg illetve zárta: a zenészpáros Gabriel Urbain Fauré két művével hangolta a jelenlévőket a Chanson címet viselő tárlatra.

BALÁZS BENCE

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/20227