Ötórai tea Darvay Tündével

Lenyűgöz Darvay Tünde képzőművészeti világa, ritkán látni ilyen jellegű munkákat, ezért is hiányoztak alkotásainak színei és formái, káprázatos mesevilága, képekben elmesélt történetei. Kolozsváron utoljára 2018 októberében volt egyéni kiállítása a Korunk Stúdiógalériában, azóta várom az újabb találkozást. Persze, elmehettem volna Oklahomába, 2019-ben ugyanis ott állított ki, de hát nem kérhettem meg, hogy „csomagoljon be” engem is a munkái közé, pedig, de jó lett volna.

No, de végre eljött az ideje egy kolozsvári tárlatnak is, Darvay Tünde pedig ötórai teára hívott bennünket kedd délután a Szentegyház utcai katolikus galériába, ahol most már ott pompáznak – mondhatni mosolyognak, mint ő maga – csodás alkotásai. Darvay Tünde 5 O’Clock Tea című kiállítását Zakariás Ágota művészettörténész méltatta, a tárlat kurátora pedig Nagy Emőke muzeológus, a galéria vezetője volt.

„Darvay Tünde alkotásait nehéz irányzatokhoz kötni”, mondta Zakariás Ágota a megnyitón, és ezzel maximálisan egyetértek. Napocska – így nevezik őt a barátai, nemhiába – újabban például „táblaképeket” készít, alapanyaga ugyanis az általa felkutatott régi bútordarabokból, ajtó-, ablakkeretekből, fiókok közül kerül ki, ezeket csiszolja le, majd fest rájuk, és persze a sajátjain kívül, ezeket a régi történeteket is hordozzák-megőrzik a munkák.

Nappalok és éjszakák, Darvay Tünde munkája

„Hagyományos funkciója szerint a képkeret lezárja a képet, Darvay Tünde alkotásait szemlélve azonban azt tapasztalhatjuk, hogy a keretek kitágítják az értelmezési lehetőségeket” – emelte ki Zakariás Ágota, hozzáfűzve: „Napocska számára fontos, hogy ne csak látványként közelítsünk az alkotásaihoz, hanem érzéki tapasztalatként is hassanak ránk a munkái”.

A megnyitón közreműködött Török Szilvia (szoprán) és Potyó István (zongora). Darvay Tünde kiállítását november 12-ig lehet megtekinteni az Ars Sacra Claudiopolitana kiállítótérben (Szentegyház utca 4. szám), hétköznapokon 12–16 óra között, vagy egyeztetés alapján a délelőtti órákban is, a járványügyi szabályokat betartva.

(Borítókép: Napocskás ragyogás. A fotók a szerző felvételei)

Köllő Katalin

http://szabadsag.ro/-/otorai-tea-darvay-tundevel?fbclid=IwAR1FAf3nfU3q2ffT9hkCwJeo-yz_430-Txo92K2jC3...