A kenyér dicsérete lapáton, grafikán és textilen


2019. február 08.

Szerda délután nyitották meg Tudoran Klára-Lívia legújabb, Laus panem, azaz a kenyér dicsérete címet viselő tárlatát az Ars Sacra Claudiopolitana Galéria kiállítótermében. A textilmunkáiról ismert művész mostani tárlatán azonban a textil háttérbe szorul, hiszen festett kenyérsütő lapátokon, grafikákon dolgozza fel a címbe foglalt témát, a kiállítás anyagába pedig csak néhány textilmunka került.

A tárlat szerdai megnyitóján a közönséget Nagy Emőke muzeológus, az Ars Sacra Claudiopolitana Galéria munkatársa, a kiállítás egyik kurátora köszöntötte. A muzeológus elmondta: a Szentegyház utcai galériában eddig főleg festményeket és pasztelleket láthatott a közönség, a jelenlegi kiállítás azonban más művészeti formákat állít előtérbe.

A tárlatotról Iakob Attila történész, a kolozsvári Művészeti Múzeum munkatársa beszélt. Mint elmondta, egyfajta dinamikát ad a tárlatnak és Tudoran Klára művészeti tevékenységének az, hogy több művészeti formából áll. Ugyanakkor kiemelte: a kiállítás egyik fontos eleme a témához való víg hozzáállás.

– Mi ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a kenyérsütő lapát egy népi, tradicionális elem. Tudoran Klára viszont valami újat akart alkotni. Munkája eltér az eddig megszokottól, az itt látható alkotásokon egyfajta egységes megközelítést tapasztalhatunk. Ez pedig nagyon dicséretes, hiszen amikor az ember valami újat próbál alkotni, nem mindig sikerül egyből ennyire harmonikusra, kompaktra. Ugyanígy dicsértre méltó a próbálkozás: létrehozni olyan művészeti alkotásokat, amelyek nem a megszokott munkánkhoz, művészeti tevékenységünkhöz kapcsolódnak – mondta méltatásában Iakob Attila.

A történész a megnyitón tolmácsolta Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója üzenetét is, aki felkérte Tudoran Klárát arra, hogy egyéni textilkiállítással jelentkezzen jövőre a Bánffy-palota kiállítótereiben.

A megnyitón közreműködött a Szent Jeromos kórus (BBTE Katolikus Teológia Kara) két diákja, Szász Rita és Rózsa Rebeka, valamint Frank Boglárka és Márton Szabolcs (BBTE Katolikus Teológia Karának Egyházzene tanára), akik a kiállítás szimbólumvilágához kapcsolódó egyházi műveket adtak elő.

A Laus panem című tárlat március 8-ig látogatható, hétfőtől csütörtökig 12 és 16 óra között, valamint pénteken 10 és 12 óra között a Szentegyház utca 4. szám alatt található Ars Sacra Claudiopolitana Galériában.

(Borítókép: A megnyitó résztvevői, balról jobbra: Nagy Emőke, Forró Ágnes - a kiállítás két kurátora -, Tudoran Klára, és Iakob Attila. Fotó: Horváth László)

Sarány Orsolya