BMC 90+1

2021. augusztus 6.

Fennállásának 90+1 évét ünnepli a hazai magyar képzőművészeket tömörítő Barabás Miklós Céh, a világjárvány miatt a tavalyra tervezett ünnepi kiállítást és évfordulós rendezvényt azonban kénytelenek voltak idénre halasztani. Tegnap délután a csíkszeredai Mikó-várban, a Csíki Székely Múzeumban nyílt meg a céh országos kiállítása, ma közgyűlését tartja a szervezet. Az eseményről Sarány István számol be.

Rég gyűlt össze ennyi képzőművész a csíkszeredai Mikó-vár udvarán, mint tegnap este a Barabás Miklós Céh országos kiállításának megnyitója alkalmából: az elmúlt több mint egy év bizonytalansága, megszorításai után megnyílhatott a céh tagjai által készített alkotásokból megkomponált tárlat, s nagy méretű, nyilvános rendezvényen találkozhattak a művészek is. A korábban érkezők már a megnyitó előtt bejárták a kiállítótermeket, végignézték a 132 alkotó kiállított munkáit, örvendtek a kiállítási lehetőségnek és találkozásnak, eszmecserének.
Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntötte a szép számban megjelent művészeket és művészetkedvelő közönséget, és felelevenítette, hogy a céh és Csíkszereda, a csíki múzeum szorosan kötődik egymáshoz Nagy Imre személyisége révén: a zsögödi mester volt az egyik kezdeményezője a múzeum létrehozásának, ugyanakkor a cél létrehozásánál is bábáskodott, felkarolva Kós Károly és Szolnay Sándor kezdeményezését, egy ideig a céh alelnöki tisztségét is betöltötte. Az intézményvezető emlékeztetett arra, hogy a képzőművészetek otthon vannak a múzeumban. Mint mondta, idén Nagy Imre nőábrázolásaiból láthatott válogatást a nagyközönség, most a kortárs erdélyi magyar képzőművészet keresztmetszetét adó kiállítást látnak vendégül.
Szintén Nagy Imre alakját idézte meg köszöntőjében Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, hangsúlyozva a különféle alkotókat és alkotói nemzedékeket bemutató kiállítások megszervezésének fontosságát.

A Barabás Miklós Céh elnöke, Kolozsi Tibor szobrászművész a kilencedik évtizedébe lépett művészközösség célkitűzéseiről, önként vállalt szerepéről szólt, kiemelve a szervezetet létrehozó nemzedék áldozatos munkáját, illetve azt, hogy a rendszerváltás után miként élesztették újra a szervezetet a még élő korábbi tagok és a művészeti élet akkori jelesei. Mint mondta, a szervezet tagsága folyamatosan fiatalodik, az évi kiállítások pedig a kortárs erdélyi magyar képzőművészet keresztmetszetét adják. Kiemelte azt is, hogy a Barabás Miklós Céh országos tárlatait eddig Kolozsvárott, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön mutatták be, és örömükre szolgál, hogy ezúttal Nagy Imre városában is bemutathatják a tagságnak az utóbbi időben készült munkáiból válogatott kiállítást.
A tárlatot Túros Eszter művészettörténész nyitotta meg. A tárlat anyagát bemutatva hangsúlyozta, hogy a gazdag és változatos anyag művészettörténeti szempontból is érdekes, ugyanis a múltból merítve a jövő kérdéseire keresi a választ, kiemelve a generációk közötti párbeszédet.
A megnyitón örömmel lapozták a művészek a tárlat katalógusát, amely a Csíkszereda Kiadóhivatal gondozásában jelent meg, bemutatva a kiállító művészeket és kiállított műveiket.
A megnyitó végén a várudvaron egy-egy pohár bort koccintottak a jelenlévők a tárlat sikerére és egymás egészségére.
A megnyitó jó hangulatának megteremtéséhez járult hozzá Krizbai Imre gitárjátéka.
Ma a közgyűlését tartja a szervezet tagsága.

Sarány István

https://hargitanepe.ro/bmc-901/