Bocskai Vince

 


A Soproni Kálvin Kör és a Soproni Erdélyi Kör meghívására a Leghűségesebb Városba látogatott az erdélyi Bocskay Vince szobrászművész

A civil szervezetek őt kérték fel a Sűtő András Kossuth-díjas író emlékére felállítandó köztéri szobor elkészítésére.

A 2006-ban elhunyt Sütő Andrást 75. születés napján 2002-ben Sopronban köszöntötték. A nagyszabású ünnepségsorozaton A Berzsenyi Líceumban Mádl Ferenc az akkori köztársasági elnök is gratulált az erdélyi irófejedelemnek. Az államfő a magyarságtudat elmélyítéséért, humanizmusáért, életművéért 75. születésnapja alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrenddel tüntette ki a Sütő Andrást.

20100728bocskay01jpg

Az író halálának harmadik évfordulóján fogalmazódott meg a gondolat hogy Sütő Andrásnak emléket állítsanak Sopronban. A Kálvin Kör kezdeményezéséhez azonnal csatlakozott az Erdélyi Kör is. A civil szervezetek egy köztéri szobor felállítást határozták el, melyre az erdélyi Szovátán született és ott alkotó Bocskay Vince kapta a megbízást.

20100728bocskay05jpg

BOCSKAI Vince szobrász (Szováta [Sovata, RO], 1949. december 16.–)

1968-74: Kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Kós András, Korondi Jenő, Löwith Egon, Virgil Fulcea. 1974-től rajztanár Szovátán. 1976-81 között a parajdi alkotótáborban, az egykori sóbányában nagyméretű domborműveket faragott. Főként terrakottában készült szobraival a fiatal erdélyi alkotók élvonalába emelkedett. Portrészobrait a kifinomult mintázás, a "groteszk realizmus" jellemzi.

Mesterei: Kós András, Korondi Jenő, Löwith Egon, Virgil Fulcea.

A szobrászművész hétfőn (aug. 26-án), Dr. Úry Előddel az Erdélyi Kör elnökével közösen tekintették meg a szobor tervezett helyszínét.

20100728bocskay02jpg

„A felkérésben szerepet játszott, hogy Bocskay Vince erdélyi, mivel úgy gondoljuk, hogy a szintén erdélyi Sütő András lényét jobban vissza tudja adni, már csak azért is mert személyesen is ismerték egymást” mondta el a helyszínen Dr Úry Előd, hozzátéve:”Bocskay Vincét a ma élő erdélyi szobrászok közt az egyik legnevesebbnek tartjuk”

„ A személyes kötödés és a Leghűségesebb Város iránti tisztelet okán is különös megtiszteltetésként ért a kérés”- hagsúlyozta a művész, akinek nevéhez több köztéri alkotás is fűződik, mint például a kolozsvári Márton Áron-szobor is. Bocskay Vince azt is elmondta: a látogatása arra szolgált, hogy a műalkotás méretét tekintve szerezzen helyszíni információt, hiszen a felfogás amelyben elkészíti a szobrot már megfogalmazódott benne. Ez pedig Sütő András esetében nem lehet más mint realisztikus, jelentette ki a művész.

20100728bocskay04jpg

A civil szervezetek jövő év tavaszára tervezik a kő talapzaton álló bronz mellszobor felavatását a soproni Deák téren, két másik író – Kölcsey Ferenc és Gyóni Géza – emlékhelye közelében , mégpedig úgy, hogy szemben lenne a református templommal, ugyanakkor „hazafelé is nézne", végig a Kárpát-medencén.