Incitato-művésztábor Bálványosfürdőn

Erdélyben nagyon kevés olyan képzőművészeti tábor van, amely olyan folytonosságot élt meg, mint a néhai Tóth Ferenc által útjára indított Incitato-művésztábor: a Bálványosfürdőn immár tizenkilencedik alkalommal gyűltek össze erdélyi és magyarországi képzőművészek, hogy a ló témakörben alkossanak.

Vasárnap délben teltház előtt nyitották meg az Incitatotábort záró kiállítást.
A jelenlevőket Rácz Károly polgármester és Dimény Erika begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting, a Céhtörténeti Múzeum munkatársa üdvözölte, majd egy rövid zenés előadást követően Vincze László, a tábor művészeti vezetője szólt a jelenlevőkhöz, ismertetve az alkotókat, illetve felsorolta a támogatókat, megköszönve segítségüket.

A kiállítás anyagának méltatására Sylvester Lajos közírót kérték fel, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy a művészek előtt beszélhet, és megilletődésének adott hangot, hogy ilyen népes közönség előtt ismertetheti a világ egyetlen olyan táborát, ami 19. alkalommal is a lóhoz kötődik. „Nem véletlenül tartanak minket lovas nemzetnek, hiszen a ló végigkísérte a magyar történelmet, közel állt a magyar, a székelyföldi emberhez, a nemesség, a nemesi érzés szimbóluma” – magyarázta a téma kapcsán Sylvester, hozzátéve, hogy az idei tábor tematikáját különösen szerencsésnek találja, hiszen a tábor legendákkal, a mitológiával övezett Bálványoson zajlott, amelynek környékéhez számos olyan történet kapcsolódik, aminek főszereplője a ló. „Ha szétnézünk ezen a kiállításon, akkor a pegazus jelenségtől, a szárnyaló lovakig, a szarvasig mindent megtalálunk, idén is valósággal szárnyalt a képzőművészek fantáziája” – mondotta az újságíró, aki úgy értékelte, hogy a tábor társadalmi mozgalommá vált, hiszen annyian támogatják, állnak mögötte, hogy az már maga csoda. A tizenkilenc alkalom során született munkák hozzájárultak a környék szellemi gazdagításához, s nekik, valamint a kézdivásárhelyi színvonalas művészeti oktatásnak köszönhető, hogy a céhes város a Kárpát-medence magyar vonatkozású területein az első helyeken szerepel ilyen vonatkozásban.
A hazai és külföldről érkező művészeknek Daragus Attila magánvállalkozó, Torja polgármestere biztosított szállást, étkezést és alkotói műhelyt.
A 2011-es tábor meghívottjai: Deák M. Ria, Deák Barna, Köllő Margit és Simó Enikő Sepsiszentgyörgyről, Sárosi Csaba, Vetró Bo­doni Zsuzsa, Vetró András, Vetró Bodoni Se­bestyén András, Erőss Sándor és Nagy Lajos Kézdi­vásárhelyről, Csutak Levente, Ábrahám Ja­kab, Ábrahám Imola, Ferencz Ágnes és Dimény András Brassóból, Orbán Endre és Xántus Géza Csíkszeredából, Miholcsa József Maros­sár­patakról, Tomos Tünde Szecsele­város­ból, Ma­gyarországról hatan érkeztek: Vincze László Sá­rándról, Börcsök Attila, Tóth Zsuzsa és Horváth István Debrecenből, Ürmös Péter és Palásti Er­zsébet Budapestről.