István Harmath

Egy szoborállítás képei II.
Kedd délelőtt végleges helyére került Harmath István szobrászművész Szent István egész alakos bronz szobra a Templom téren, amelyet államalapításunk alkalmából rendezendő megemlékezésen, augusztus 20-án 17 órakor lepleznek le ünnepélyes keretek között.
Harmath István szobrászművész maga felügyelte köztéri szobrának helyére emelését ma délelőtt. Míg a művész a szobor talapzatának előkészítésével, a szobor „daruzásával”, beemelésével foglalatoskodott, a kivitelező Harmat Kert Kft. szakemberei a szobor zöld környezetének beültetését végezték. Mint azt Scheffer Ildikótól megtudtuk 1500 virágos egynyári növényt, begóniát és 1500 évelő növényt, rózsatövet ültettek ki, amelyek színvilágában, a művész koncepciójának megfelelően, a zöld, a piros, a fehér a domináns. Ezen kívül tíz fát (hárfát, kőrist, platánt) ültetnek ki. A fák között lesz majd stílusosan Tilia, Szent István Szent István hárs is. A szobor körüli gyepszőnyeg földszigeteire fehér levendulát gondoltak ki a kerttervezők.
Államalapító Szent István királyunk szobrát a Fővárosi Önkormányzat 2017-ben hozott döntése értelmében egy 2019-ben kiírt pályázat nyertese, a székelyudvarhelyi születéstű, Baján élő Harmath István szobrászművész készíthette el. A szobor elkészülésének és felállításának körülményeiről fontos tudni, hogy az akkori, Tarlós István vezette közgyűlés eredeti tervei szerint az alkotást 2020 novemberében állították volna fel a XIII. kerületi Szent István parkban, ahol elbontották volna Lukács György, a Tanácsköztársaság népbiztosának, magyar és a nemzetközi filozófiatörténet nagy alakjának szobrát, és ennek helyére került volna a Szent István királyt ábrázoló köztéri alkotás.
Az önkormányzati választásokat megelőzően 2019-ben megkezdődtek a szoborállítás előkészületei a Szent István parkban, de az újonnan megválasztott Fővárosi Közgyűlés felfüggesztette ezt, és új helyet kerestek a szobornak, kevés sikerrel.
A helykeresés során kialakult méltatlan helyzetnek Gajda Péter polgármester „befogadó” felajánlása vetett véget, és a kerületi képviselő-testület döntése után megkezdődhettek a szobor felállításának előkészületei a Templom téren.
Az egész alakos szobor 2,5 méter magas, bronzból készült. A szobrot 2019 szeptemberében a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galéria szakértői véleményezték, a makettjét megtekintették és köztéri felállításra alkalmasnak találták.
A szobor egy 1,10 m magas posztamensen áll, amely a szobor anyagához és a Nagyboldogasszony templom falának domborműveihez is harmonizáló tört fehér horvát mészkőből készült.
Fotó: Getto Márton