Kolozsvár hangulata a részletekben lakik. És a fényekben

A Kolozsvár hangulatai fotópályázat munkáit díjazták kedd délután a Főkonzulátus előcsarnokában. A pályázat lehetőséget teremtett bárki számára, hogy bemutassa alkotásait, képzettségtől és tapasztalattól függetlenül lehetett nevezni. Olyan Kolozsvárhoz kötődő fényképek beküldését várta a négy tagú zsűri (Kántor Lajos, László Miklós, Székely Sebestyén György, illetve Găină Dorel), amelyek nem csupán a város látképét, hanem ennek hangulatát adják vissza.

A jelenlévőket köszöntő Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja számára nemcsak a helyszín miatt különleges a rendezvény, hanem azért is, mert mindvégig részese lehetett a szervezésnek. Szerinte a képek hangulatát akkor érezhetjük át, ha a részletekre összpontosítunk, mint a borús égbolt vagy az épületek elhelyezése a képen.

A képek csupán részletek a város mindennapjaiból, és a nézőre bízzák a történet további alakítását – jegyezte meg Dr. Farkas György. „A helyszín sem véletlen” – tette hozzá, hisz a konzulátus előcsarnokát díszítő „régi kolozsvári hangulatképek” tökéletesen beleillenek a történetbe.

Különös élményben volt részük azoknak, akik részt vettek a kiállításon: véleményüket nemcsak egymás közt osztották meg, hanem ezzel segítettek a tizennégy fotós egyikének, hogy a közönségdíj szerencsés nyertese legyen.

„– A közönség szerint a legjobb kép ...

– Nem, nem, nem. Az a végén van” – ez a párbeszéd nevettette meg a közönséget a díjátadás előtt. A zsűri döntése alapján dicséretben részesült Tudoran Klára és Kántor László. Harmadik helyen végzett Horváth László, második helyezést Pálfi Horváth Áron ért el, a fotópályázat győztese pedig Miklóssy Gyula lett.

A végén kiderült, hogy a közönség Horváth László Lángoló ég című fotóját kedvelte legjobban.

Szöveg: Bántó Brigitta

http://magyarnapok.ro/hirek/506-kolozsvar-hangulata-a-reszletekben-lakik-es-a-fenyekben