Műfajok és technikák tárháza a Minervánál

Közel félszáz művész – festők, grafikusok, szobrászok, keramikusok, zománcművészek, textilesek, fotósok – 87 munkáját tekinthetik meg az érdeklődők a Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári csoportjának értékfelmérő, csoportos tárlatán, amely péntek délután nyílt meg a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében. – Sokak számára öröm egy kiállításmegnyitó: egyrészt az alkotónak, aki a műtermi magányból kilépve megmutathatja művészi önmagát, ugyanakkor pedig a közönségnek is, hogy ezeket az értékeket vételezheti. Egy csoportos kiállítás pedig megsokszorozhatja az örömöt, hiszen a többrendbeli találkozás lehetőségét teremti meg. A mostani örömbe azonban szomorúság is vegyül: decemberben elvesztettük mindannyiunk által tisztelt és szeretett elnökünket, Jakobovits Miklóst, a Magyar Művészeti Akadémia tagját, aki 1997 óta állt a szervezet élén – mondta Németh Júlia műkritikus, majd egyperces néma csenddel emlékeztek a Munkácsy-díjas, európai hírű képzőművészre.

Az ő emlékének szentelik a tárlatot, amelyen a huszonévesektől a kilencven év fölötti művészekig valamennyi korosztály képviselteti magát, a különböző stílusok, műfajok és technikák valóságos tárházát kínálva, „a változatosságban rejlő egységet, a műfajok és művészi elképzelések békés egymás mellett élését igazolva”. Hiszen, amint azt Jakobovits Miklós évtizedekkel ezelőtt megfogalmazta, a művészeti műfajok között nincs értékrendbeli különbség, mindent a művészi érték dönt el, az alkotó tehetsége, egyénisége. Németh Júlia a csoportos kiállítás méltó helyszínének nevezte a Minerva egyesület emeleti termeit, ahol immár második alkalommal nyújthatnak ízelítőt a Barabás Miklós Céh minőségi alapon szerveződő közösségének tevékenységéből.

A kiállítás központi helyén látható Jakobovits-munka mellett a legfiatalabb művész, Máthé László „Mona Lisa” és Önarckép című festményeire hívta fel a figyelmet a műkritikus, mint mondta, a tehetséges alkotó az Erdélyi Művészet folyóirat fiataloknak szóló Iuventus pro arte Transsylvaniae pályázatának első díját is elnyerte.

Kolozsi Tibor szobrászművész, a BMC ügyvezető elnöke egy következő kiállításra hívta meg a művészetek kedvelőit: a Minerva székházában február végén nyílik meg a tavaly októberben létrehozott Erdélyi Művészeti Központ tárlata, amelyen többek között Baász Imre, Benczédi Sándor, Gy. Szabó Béla, Jakobovits Miklós, Nagy Albert és Plugor Sándor munkái láthatók majd.

A BMC kolozsvári tagjainak kiállítása február 15-ig, munkanapokon 11 és 15 óra között látogatható a Jókai/Napoca utca 16. szám alatt.
FERENCZ ZSOLT

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/84607