Metamorphosis Transylvaniae

Metamorphosis Transylvaniae
2015. június 16-án nyitotta meg kapuit a Metamorphosis Transylvaniae kiállítás a budapesti Műcsarnokban. A Barabás Miklós Céh hat tehetséges fiatal művészét vonultatja fel a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 rendezvénysorozat keretében. A kiállító művészek: Baász Orsolya, Berze Imre, Éltes Barna, Lini Enikő, Marincas Mira, Máthé László.

A megnyitón elsőként Schanda Tamás János ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár szólt a népes érdeklődőkhöz. Beszédében kiemelte, hogy „Nem elég az, ha tudunk egymásról, meg is kell ismernünk egymást, így erősíthetjük meg azt a természetes köteléket, amelyet a közös történelem és a kultúra font közénk. Ez a kiállítás is egy eszköze a megismerésnek, fiatal művészek mutatkoznak meg Magyarországon, általuk, alkotásaik által beleláthatunk az erdélyi művészeti életbe.”. A helyettes államtitkár elmondta: 2015-ben a Múzeumok Éjszakájának központi témája az „Élő Erdély”, mely megjelenik a Magyar Nemzeti Galéria „Sors és Játék” című tárlatában, a Néprajzi Múzeum „Székely kaputól a törülközőig”, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum „Kolozsvár anno” kiállításában. A Barabás Miklós Céh Műcsarnokban lévő kiállítása kiegészíti az erdélyi művészetet bemutató palettát.

Lánczi Péter, a Mathias Corvinus Collegium igazgatói megbízottja az együttműködésről mesélve kiemelte, hogy Kolozsváron egy olyan világot ismert meg, amely nagyon eltér attól, amilyennek Magyarországról látszik. Az igazgatói megbízott kiemelte a város sajátos dinamizmusát, amit érdemes lenne minél több embernek megismerni és megértenie. Szerinte a Kolozsvár 2015 Budapest Központ pontosan ezt a célt szolgálja.

Szöllősi Tamás, a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros ifjúsági nagykövete az ifjúsági főváros céljait, feladatait ismertette. „Legnagyobb feladatunk, hogy hallassuk gondolatainkat, átadjuk üzenetünket, felkaroljuk az értékeket, és legfőképpen támogassuk, széles körben bemutassuk az aktív, tehetséges fiatalokat.” Majd mindenkit meghívott Kolozsvárra, 2015 Európa Ifjúsági Fővárosába.

A kiállítást, az alkotásokat és a kiállító művészeteket Szepes Hédi művészettörténész méltatta, felelevenítve a Barabás Miklós Céh közösségformáló erejét és egyedi vízióját, fölhívva a figyelmet arra, hogy a kortárs képzőművészetnek mennyire színes és fontos szerepe van a jelen összekuszált tér- és idősíkjában. „A jelenleg kiállító művészek továbbviszik művészi álmaikat őszinte hittel és alázattal” – zárta meghitt beszédét.

A felszólalók sorát Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője zárta, aki megköszönte mindenki munkáját és együttműködését.

A kiállítás a Kolozsvár 2015 egyesület, a kolozsvári Igen, tessék! mozgalom, a Barabás Miklós Céh, a budapesti Mathias Corvinus Collegium és a Műcsarnok együttműködésében jött létre, szeptember 13-ig látogatható.


Szöllősi Tamás