Mulandó örökkévalóságok, örök mulandóságok

2023. január 19. 19.25
Szab Vilmos-killts nylt a Mvszeti Mzeumban
Szabó Vilmos-kiállítás nyílt a Művészeti Múzeumban
A kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palota földszinti termeiben nyílt kiállítás Szabó Vilmos (1942–2009) festő- és képzőművész munkáiból. A szerda esti megnyitón felszólalt Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója, Tibori Szabó Zoltán újságíró, egyetemi professzor, valamint Szabó Vilmos fia és egyben a tárlat kurátora, Szabó Attila képzőművész, a zilahi Szilágy Megyei Történelmi és Művészeti Múzeumban működő Ioan Sima Művészeti Múzeum osztályvezető muzeológusa.

A megnyitóünnepségen Lucian Nastasă-Kovács hangsúlyozta: a tárlat fogadtatása és az egybegyűltek szép száma is azt bizonyítja, hogy Szabó Vilmos emléke és munkásságának hatása halála után tizennégy évvel is elevenen él a köztudatban.

A folytatásban Tibori Szabó Zoltán megjegyezte: Szabó Vilmos kiemelkedett kortársai közül, olyat tudott alkotni, amit akkor és azóta is kevesen. „Amikor Szabó Vilmosról beszélünk, feltétlenül figyelembe kell vegyük azt az ellentmondást, amely meghatározta egész művészetét. Egyfelől, az életben állandónak bizonyuló dolgok csodálata, másfelől pedig az a nosztalgia, amely sokszor drámai víziókba megy át azon értékekkel szemben, amelyek tűnő részei életünknek” – fogalmazott Tibori Szabó Zoltán, hozzátéve: munkáin keresztül Szabó Vilmos kapcsolatot, átjárót teremtett mulandó és örökkévaló között. Elmondta, a festőművész Marosvásárhelyen Nagy Pál, Kolozsváron pedig Abodi Nagy Béla tanítványa volt. Sok szempontból kacsintgatott a szürrealizmus felé, hatással voltak rá Miklóssy Gábor és – az akkor nem éppen divatos, a művészi társadalomból is kinézett – Incze Ferenc alkotásai is. „Ezzel a tárlattal mi mindannyian nyerünk, a kiállított munkák ígérnek valami állandót ebben a múlandó világba” – tette hozzá Tibori Szabó Zoltán.

Szabó Vilmos fia a megnyitón elmondta: ezek között a művek között született és az általuk borított lakásban nevelkedett, sok időt töltött édesapjával, miközben alkotott. „Apámat mindig is őszinteség jellemezte. Nagyon nyitott ember volt, nagyon nagy szívvel. Alázatos ember és alkotó volt, aki tudta, mit jelent a kemény munka és a kitartás, mindez pedig alkotásain is visszaköszön” – fogalmazott Szabó Attila.

A Szabó Vilmos 1977 és 2009 közötti alkotói periódusaiból ízelítőt nyújtó kiállítás február 5-ig látogatható hétfő és kedd kivételével naponta 10 és 17 óra között.

Szabó Vilmos festő- és képzőművész, művészeti író a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban végzett 1964-ben, majd 1975-ben szerzett diplomát a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, ezt követően Zilahon tanított és alkotott. Első írása – egy képzőművészeti kritika Incze Ferenc munkásságáról – 1974-ben jelent meg a Korunk hasábjain, cikkeit a Művelődés, a Romániai Magyar Szó, valamint a Szilágyság is közölte. Egyéni kiállításai voltak Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Zilahon, Budapesten és Kazincbarcikán is.

A borítókép a szerző felvétele. A megnyitón készült fotóriport ide kattintva tekinthető meg.  

Csiki Zsuzsanna

http://szabadsag.ro/-/mulando-orokkevalosagok-orok-mulandosagok