Tudoran Klára textilmunkái a Barabás Miklós Galériában

Szemet gyönyörködtető tárlatával a művészet iránt érdeklődő kolozsváriakat is meg kívánta ajándékozni születésnapján Tudoran Klára textilművész: a máramarosi születésű alkotó munkáiból összeállított kiállítást pénteken délután nyitották meg a Farkas utcai Barabás Miklós Galériában. Németh Júlia műkritikusnak, a Barabás Miklós Céh alelnökének a köszöntő szavai után Labancz-Cismaşiu Ágnes képzőművész, művészetszervező méltatta a szebbnél szebb darabokat, amelyek teljes egészében betöltik a galériát.Kétszázegy évvel ezelőtt, 1810. február 10-én Kézdimárkosfalván született Barabás Miklós, a magyar biedermejer festészet kiválósága, a céh névadója. Kettős ünnep tehát a mostani a galéria számára, magyarázta Németh Júlia: emlékezni a kitűnő portréfestőre, aki alkotásaiban megörökítette az 1800-as évek jelentős személyiségeit, s matematikusi képességeit is megcsillogtatta, valamint köszönteni a kiállító művészt, Tudoran Klárát. Boldogságot és számos, a mostanihoz hasonló tárlatot kívánt a műkritikus, majd Labancz-Cismaşiu Ágnesnek adta át a szót.

– Különleges jellege van a születésnapnak, ilyenkor jóval érzékenyebben működnek bizonyos dolgok az emberekben. Akarva-akaratlanul is arra gondolunk, hogy amikor ebbe a földi létbe jöttünk, magunkkal hoztuk azt is, amit meg fogunk valósítani. Klára ezeket a mély szellemi tartalmakat hozta, amelyeket szépen megalkotott munkái révén tovább tud adni – hangsúlyozta a képzőművész, ugyanakkor köszönetet mondott Németh Júliának is, aki a tárlat megszervezésével kedveskedett az ünnepeltnek.

Labancz-Cismaşiu örömét fejezte ki, amiért a műkritikus felkérte az alkotások méltatására, hiszen ez arra is lehetőséget teremtett, hogy közelebbről megismerje a művészt. Annak ellenére ugyanis, hogy az országos és a megyei tárlatokon több alkalommal állítottak már ki együtt, mindeddig nem volt alkalmuk erre. Úgy vélte: Tudoran Klára zenei végzettsége is megnyilvánul a védő szereppel rendelkező, a helynek pedig, ahol éppen kiállítják, szépséget kölcsönző textilmunkákon. – A témát, amely megszületik benne, úgy hordozza, mint anya a gyermekét: gondozza, ápolja és táplálja mindaddig, amíg az a fizikai világban is meg tud valósulni. Sikerül megtalálnia az utat a spiritualitás, az istenség felé, s végeredményben ez a művészet lényege – tette hozzá a képzőművész.

A kiállítás március 3-ig, hétfőnként 11 és 13, szerdánként pedig 16 és 18 óra között tekinthető meg a Barabás Miklós Galériában (Farkas/Kogălniceanu u. 27. szám).
FERENCZ ZSOLT    

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/archive%2CPArchiveArticleSelectedScreen.vm/...