Máthé László festészeti kiállítása a Vigadóban

Máthé László helybeli festőművész Halott Ikarosz című kiállítása csütörtök este nyílt meg a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában. Az alkotásokat Deák Ferenc, a Nagy Mózes Elméleti Líceum magyartanára méltatta.

  • Dek Ferenc s Mth Lszl Tth Lszl felvtele
    Deák Ferenc és Máthé László. Tóth László felvétele

A kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem doktorandusza, Vetró András szobrász és Ütő Gusztáv festő, grafikus és performanszművész tanítványa szülővárosában legutóbb 2015 őszén állította ki nagy méretű alkotásait az Erzsébet Teremben. Műveit az utóbbi években csoportos kiállításokon Sepsiszentgyörgyön, Budapesten, Kolozsváron, Középajtán és Esztergomban láthatta a közönség, első egyéni tárlatát 2013 tavaszán nyitották meg a Minervában, Kolozsvár egyik legrangosabb kiállítótermében. A Vigadóban monumentális olajképei mellett tanulmányvázlatok is láthatók.
A tárlat címadó festményéről Deák Ferenc elmondta: „A Halott Ikarosz a periféria kontextusában nem egyszeri veszteségre, hanem a leépülés világméretű folyamatára irányítja a figyelmet. A képek barna tónusa a bemutatott létezés mélységét árnyalja. Képein a nyomor ábrázolása nem öncélú és rideg társadalmi kép ábrázolását szolgálja, hanem a humánum és az emberszeretet felmutatását.”
A fiatal és rendkívül tehetséges alkotó magas szintű festői tudását a társadalmi kritika szolgálatába állítja. A tárlatmegnyitón fellépett a Tanulók Klubja Gyergyai Barna karnagy által vezényelt ifjúsági fúvószenekara. Máthé László festészeti kiállítása 2017. február 16-ig tekinthető meg.

Iochom István